Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Miten Konginkangas esiintyy/näkyy kirjoituksissani?

 

Olen syntynyt ja kasvanut aikuiseksi maatilalla peltojen ja metsien ympäröimänä, järvenkin läheisyydessä Keski-Suomessa Konginkankaalla. Noiden kasvuvuosien aikana juureni kasvoivat vahvasti Konginkankaan maaperään. Varsinkin kesäisin kaipaan takaisin tuttuihin maisemiin ja mökillä pääsenkin niistä nauttimaan.

Tälle sivulle kirjoitan siitä, miten Konginkangas näkyy kirjoituksissani. Tarinoita on helpompi kuvitella, kun mielessään sijoittaa ne tuttuihin ympäristöihin. Aloitetaan ensimmäisestä julkaisemastani kirjasta.

 

Ellin leikit

Tässä kirjassa luku Ellin leikit mökillä perustuu osittain omiin ja perheeni kokemuksiin mökillä Konginkankaalla mielikuvituksella höystettynä. Siellä on uitu, leikitty kukkanukella, maalattu kiviä, hypitty esteitä, jne. Myös kirjassa kuvattu saari on soutumatkan päässä mökiltämme.

 

Pitsinen keppihevonen

Tässä tarinassa mainitaan "-kankaalle" johtava tienviitta. Tällaisen merkintätavan löysin teoksesta Ylpeys ja ennakkoluulo eli tavallaan viitataan oikeasti olemassa olevaan paikkaan, mutta ei haluta mainita sitä ja siten sitoa tiettyyn todellisen maailman paikkaan. Itselleni tuntui vieraalta käyttää olemassa olevaa paikan nimeä, joten tähän ratkaisuun päädyin. Lukija voi halutessaan itse mielessään täydentää, mille kankaalle nimi viittaa.

Tarinan mökillä on esikuvansa eräässä pienessä Konginkankaalla sijaitsevassa mökissä. Honkaniemen tilalla on esikuvansa sukuni maatilassa, jota veljeni nykyisin hoitaa. Kun Tinja käy kylällä mummonsa kanssa, on kirjassa kuvattu kylä Konginkankaan tapainen.

 

Inkaella ja valon mahti

Tässä kirjassa esiintyvällä Tyynen mökillä oli aikoinaan vastineensa maatilallamme Konginkankaalla ja kuvasinkin mökin paljolti sellaisena kuin sen muistan tosin mielikuvituksella höystettynä ja tavaroita/huonekaluja lisättynä. Siinä asui vanha nainen, joka teki talolle töitä ja jonka nimi oli jokin muu eikä hän ollut muutenkaan mitenkään esikuvana Tyynelle, joka on siis täysin keksitty hahmo. Tuo nainen oli ollut muuallakin töissä ja joitakin vuosia jopa Amerikassa asti. Olin itse noin parivuotias hän kuollessaan enkä häntä muista, mutta mökki oli vielä monia vuosia pystyssä, vaikka siinä ei kukaan enää asunutkaan. Siellä leikkivät sisarukseni, serkkuni ja minä itse.

Tietysti myös rantamaisemat ovat Konginkankaalta Keiteleen rannalta peräisin. Voiko ihanampaa paikkaa ollakaan kauniina kesäiltana?

 

Vanhan talon aarre

Tämän kirjan vanhalla talolla on esikuvansa siinä vanhassa keski-suomalaisessa talossa, joka kotitilani pihapiirissä oli. Olin vielä alle kouluikäinen, kun uusi talomme valmistui, mutta kesti useita vuosia ennen kuin vanha talo purettiin. Leikin siis koululaisena usean vuoden ajan serkkuni ja kavereitteni kanssa tuossa talossa ja tässä kirjassa kuvaamani talo perustuu muistoihin tuosta talosta.

 

 

 

©2019 Eijan kertomukset - suntuubi.com